Centrul comercial Sun Plaza

Sun Plaza – Destinație de senzație  – 170 de magazine, zona dedicată food & fun cu acces facil

Andrada Sas: „Ce trebuie să știm despre tortul pentru nuntă”

De multe ori, tortul pentru nuntă intră în compoziția meniului pe care l-ați comandat la restaurant și sunteți limitați în a lucra cu o anumită cofetărie, anumite compoziții sau un anumit design. Acesta este motivul pentru care este bine să purtați discuția despre tort încă dinainte de a semna contractul pentru rezervarea locației, pentru a vedea exact ce variante aveți.


Verifică din timp cofetăria!

Dacă veți putea aduce tortul din afara locației, aveți mare grijă să contractați doar cofetării de încredere, cu autorizațiile la zi și asigurați-vă că în contract este inclus și transportul tortului în ziua nunții. Transportul se poate face doar cu anumite mașini pentru a se evita deteriorarea lui din cauza temperaturilor exterioare (cele mai multe nunți au loc vara). La recepția tortului în locație, furnizorul va trebui să înmâneze persoanei care face recepția și un certificat de proveniență.


Ce cantitate de tort trebuie să comand?

Tort pentru nunta - corai

Referitor la cantitățile pe care trebuie să le aveți în vedere pentru tortul pe care-l veți comanda, țineți cont că trebuie să comandați minimum 100g și maximum 150g pentru fiecare invitat.

O porție obișnuită de tort cântărește aproximativ 100g, dar la tăierea lui, de multe ori la repezeală, este imposibilă o măsurătoare exacta, astfel încât fie feliile de început sunt tăiate foarte subțire pentru că personalului îi este teamă că tortul nu va ajunge, fie dimpotrivă, se taie cu generozitate initial și se subțiază vizibil feliile pe final când oamenii realizează că este posibil să nu fie îndeajuns tort pentru toți invitații. O cantitate de 120-125g/porție este suficientă. Nu uitați să adaugați la numărul total de persoane care vor fi servite cu tort și staff-ul, echipa contractata care va fi în sală la momentul servirii tortului.


Cum decorăm tortul pentru nuntă?

În ceea ce privește designul sau decorul tortului, el poate fi limitat doar de:

  • buget (măiestria cofetarului înseamnă cost suplimentar)
  • compoziția aleasă de voi

Unele compoziții nu suportă un design supraetajat pentru că nu au rezistența necesară. Torturile spectaculoase văzute prin reviste sunt realizate de adevărați artiști și de cele mai multe ori încercarea de a replica un asemenea tort la o cofetărie „de cartier” va rezulta într-o tentativă eșuată.

Ce ne rămâne însă de făcut dacă nu avem un buget uriaș doar pentru tort? Soluția cea mai potrivită în acest sens este să ascultăm furnizorul ales și să-l lăsăm să facă ce știe mai bine, fără să-l punem în situația să reproducă torturi realizate de mari cofetari.

Tort nunta indigo

Altă soluție pentru situația în care nu avem un buget foarte mare pentru tort este alegerea unui décor realizat din flori naturale. Astfel, puteți comanda un tort foarte simplu, îmbrăcat chiar în frișcă sau cremă de unt, pe care să așezați un aranjament special, comandat la același florist la care veți lucra buchetele și aranjamentele florale din sală.

O altă modă în ceea ce privește tortul pentru nuntă este ceea ce se cheamă „naked cake” – adică acele torturi care nu au deloc un înveliș (din pastă de zahăr, ciocolată, frișcă sau altă compoziție). Sunt acele torturi „dezvelite”, în care puteți vedea cu ochiul liber straturile de blat și cremă și care se ornează de obicei tot cu flori naturale sau cu fructe.

Aceste torturi se pot realiza doar din anumite compoziții, deci e important să aveți o discuție amănunțită cu cofetarul înainte de a comanda un asemenea tort. Desi par foarte simplu de făcut, ele sunt niște torturi sensibile, au nevoie de o anumită rezistență pentru a nu se „dezmembra” – și de aceea e bine să nu le comandați de la cofetării care n-au mai realizat până acum aceste feluri de torturi.

Tortul este un subiect pe marginea căruia putem dezbate mult, așa că dacă vreți să aflați mai multe despre cele mai bune alegeri de compoziții, sau despre machetele de tort (sau așa zisele torturi „false”), vă aștept sâmbătă la Sun Plaza, începând cu ora 12:00. Nu uitați să vă înscrieți la seminar!*Articol scris de Andrada Sas pentru Sun Talks.

Andrada Sas

„Îmi plac evenimentele cu sens, cu oameni și cu drag. Atunci când dorința de a organiza o petrecere vine din dragoste, atunci lucrurile sunt simple. Iar mie îmi plac lucrurile simple.”